Sök
  • saraflyckt

Planera bröllop under corona-pandemin

Oj vad jag hade önskat att jag inte behövde sitta och skriva ett sånt här inlägg även detta år. Jag trodde nog faktiskt verkligen att hela läget med corona skulle vara mycket lugnare vid det här läget och att vi 2021 skulle ha massa härliga bröllop att se framemot, utan ovisshet och restriktioner.


Jag tänkte först inte skriva ett sånt här inlägg, men när jag frågade på min instagram om ni ville läsa om mina tankar och tips kring corona och bröllop så var responsen jättestor. Så därför kändes det givet att skriva ihop det här inlägget. Här har jag alltså samlat mina tankar och tips för hur jag själv hade resonerat om jag hade planerat bröllop just nu, och jag hoppas att detta verkligen ska hjälpa er! Vill du ventilera mer eller bara säga hej, så får du gärna skriva till mig på instagram @saraflycktphotographySteg 1: Vad är viktigt för er?


Det absolut första ni ska göra är att sätta er ner och prata om vad som är viktigt för ER. Detta är ert bröllop och ni ska forma er dag precis så som ni vill ha den, och försök att bara lyssna på vad ni vill och inte andras åsikter och tankar. Jag förstår också att det ekonomiska kan ha viss påverkan på ert beslut (om det tex. innebär massa extra kostnader att flytta på ert bröllop), men jag tror att det viktigaste är att först komma fram till vad ni vill, och sedan får ni ta med olika praktiska delar!


Några av de sakerna som ni kan prata igenom är:


Hur viktigt är det med…

- en stor fest med alla era vänner?

- personer som bor utomlands eller är i riskgrupp

- att ni faktiskt får gifta er i år?

- En planering som inte störs av osäkerhet


En stor fest med alla era vänner

Vad är det ni ser framför er när ni tänker på er bröllopsdag? Är det just att få samla alla era vänner och ha en stor fet fest som är det viktigaste för er? Vad är era drömmar? Och vart går en gräns för vad som ändå känns okej? Kan ni kompromissa på antalet, eller är det allt eller inget som gäller?Personer som bor utomlands eller är i riskgrupp

Har ni många familjemedlemmar och/eller vänner som bor utomlands finns det såklart en risk att de inte kan komma, och detta är något som ni måste fundera över. Detsamma gäller personer som ni har i er närhet som är i riskgrupp. Har de hunnit få vaccin när är bröllopsdag är? Och kan de vara med, men ändå hålla avstånd på något sätt? Här är det bra att ni funderar på hur viktiga dessa personer är, och hur ni kan anpassa ert bröllop för dem. Det kan vara genom att tex. hålla extra avstånd, ha utomhusvigsel eller live-sända allt.


Att få gifta er i år

Är det viktigt att ni faktiskt får gifta er i år? Finns det några anledningar till att det är viktigt att ni gifter er i år? Det kan tex. vara att ni har barn ihop, juridiska anledningar, religiösa anledningar, eller att ni kanske inte vill bo ihop innan ni gifter er. Hur viktiga är dessa för er?Få planera utan att störas av all osäkerhet

Har ni svårt att släppa oron kring hur allt kommer bli till sommaren? Är det just planeringsglädjen som är bland det viktigaste i bröllopsplaneringen? Eller har ni inga problem med ovissheten och kan ha is i magen utan att det känns allt för jobbigt för er?
När ni har pratat kring dessa punkter, och andra saker som är viktiga för er, är de dags att ta ett beslut om ni kan ha is i magen eller om ni helt enkelt ska flytta fram ert bröllop till nästa år. Tyvärr finns det risk att ni kommer behöva kompromissa med vissa saker och ha osäkerheten i planeringen, och därför är det viktigt att ni tillsammans kommer fram till vad som faktiskt är viktigast för ER.


Steg 2: Prata med era leverantörer


När ni har pratat ihop er kring hur ni själva känner är det viktigt att ni tar kontakt med era leverantörer. Vad gäller om ni vill boka om ert bröllop? Blir det några extra kostnader? Och hur länge kan ni ha is i magen?


Även om ni har fri ombokning så kan det vara bra att kolla läget med era leverantörer för att veta exakt vad som gäller och hur läget ser ut. Eftersom att många bröllop har flyttats, både en och två gånger, börjar nu tiderna för 2022 fyllas upp ännu tidigare än vanligt, så se till att kolla så att era leverantörer fortfarande har lediga tider nästa år!


Något som jag också vill skicka med här är att vi i bröllopsbranschen har det otroligt tufft. Många leverantörer ser nu att ännu en bröllopssäsong blir ombokad. Många är småföretagare som har satsat allt på sin dröm, och det ÄR tufft. Vi är i detta tillsammans och därför vill jag uppmuntra er att ha en öppen dialog med era leverantörer. Jag kan bara tala utifrån mig själv, men för mig gör det så mycket att veta hur mina brudpar tänker och vart de ligger i processen. Ingenting behöver vara skrivet i sten, men det är skönt att veta. Detta gör också att jag lättare kan planera min sommar och även ha en enklare dialog med mina brudpar om det kommer in bokningar på bokade datum. Så försök komma ihåg att era leverantörer också är vanliga människor med räkningar att betala och familj att försörja. Genom att ha en öppen dialog kan ni tillsammans möta detta, och hitta lösningar som passar er.


Jag har även brudpar som har kommit till mig och sagt att de funderar på att flytta bröllopet, men inte helt landat än eller måste kolla med sina andra leverantörer lite mer. I dessa fall har jag hållit ett datum både för 2021 och 2022, men om det skulle komma in någon förfrågan på något av dessa datum får brudparet ta ett beslut för vilket datum de vill ha. Detta gör det lite snurrigt och det är mycket att ha koll på och bolla fram och tillbaks, och detta är såklart inte möjligt om ALLA vill hålla två datum. Men som sagt, ha en öppen dialog med era leverantörer och kolla om ni kan göra något liknande! På det sättet kan ni få lite mer tid att landa i ert beslut, men ändå inte riskera att inte ha ett nytt datum!Steg 3: Gör en plan a, b, c och d

När ni har funderat igenom vad som är viktigt för er och vilka alternativ ni, samt vad ni har för villkor är det dags att göra upp en plan. Här väljer ni själva om ni kör på er plan A, och därför kanske flyttar bröllopet, om ni har flera olika upplägg beroende på hur läget ser ut, eller någonstans däremellan.


Plan a – inga restriktioner/som ni vill ha det

Försvinner restriktionerna, eller höjs så pass mycket så att ni kan ha ert tänkta antal gäster och det bröllopet som ni drömmer om, kan ni köra på detta! Detta är alltså hur ni drömmer om att ha ert bröllop. Om ni känner att ni inte kan kompromissa eller att osäkerheten förstör för mycket, då kan även er plan a vara att flytta bröllopet till senare under året, eller nästa år.


Plan b – 50 personer

Om man ska utgå från hur det var förra sommaren så var det 50 personer som gällde. Ni kan fortfarande ha en mindre och intimare vigsel och fest och dra ner antalet gäster till 50 personer.Plan c – färre 50 personer

Skulle det vara så att antalet inte höjs till 50 personer, men ändå inte är som det är nu kan ni fortfarande ha ett bröllop, men med det antal gäster som restriktionerna tillåter. Vill ni, är det också superfint att ha en utomhusvigsel för att corona-anpassa ert bröllop lite mer!


Plan c – 8 personer

Skulle det vara så att restriktionerna är samma som nu går det fortfarande att gifta er. Allt beror ju på hur det ser ut, och om det tex. är möjligt att ha en utomhusvigsel men några fler gäster eller om det är 8 personer som gäller. Men är det viktigt för er att få gifta er i år på ert datum så är det perfekt att gifta er i rådhuset och ta lite bubbel efteråt, och kanske äta något gott med era allra närmaste! Eller varför inte köra en elopement?När ni har gjort en plan för hur ert bröllop ser ut beroende på restriktionerna är det viktigt att ni bestämmer ett datum för när ni måste bestämma hur ni gör. Detta kan vara ett datum som ni måste ha utifrån era leverantörer, era gäster eller som ni helt enkelt själva bestämmer att det känns bra för er. När det datumet väl är, är det dags att ta ett beslut för vilken plan ni ska köra på, eller om ni helt enkelt ska flytta fram bröllopet. Fram tills det datumet tror jag att det är viktigt att försöka släppa osäkerheten och planera utifrån er plan a. Detta just för att ni ska kunna ha så mycket glädje som möjligt i planeringen! Mycket av det ni planerar för bröllopet kommer ni ju även kunna använda oavsett om ni har 120 eller 30 gäster!Q/A


Jag frågade som sagt på instagram om era tankar kring allt detta och fick även in en del frågor. Jag är inget proffs, och egentligen vet jag precis lika lite som er hur sommaren kommer se ut och hur det känner bli. Därför är det så viktigt att ni tänker efter vad som är viktigt för er. Gå på magkänslan och försök håll fast i det roliga i planeringen! Men jag tänkte i alla fall försöka svara på några generella frågor och funderingar som många av er har! "Det känns jobbigt att ha is i magen mot alla gästerna och kanske dra in inbjudningarna i sista stund. Hur ska man tänka?"

Nu är jag själv väldigt inne i bröllopsvärlden och kanske är det därför jag är otroligt ödmjuk inför de bröllop som jag och Daniel har blivit bjudna på till sommaren. MEN om man inte förstår detta är man ju helt lost eller? Förlåt, men vi är mitt i en pandemi, och det kan ju ingen ha missat? Enligt lag får man just nu inte vara fler än 8 personer, så det är ju inte så mycket att göra åt det. I år är det ett annorlunda år, och därför måste det få vara annorlunda också. Det är klart att man annars inte hade dragit in någons inbjudan, men eftersom läget är som det är så tycker jag inte att det är speciellt konstigt och jag tror att alla era gäster kommer ha full förståelse. Dock kan det vara bra att ni bestämmer hur ni vill göra i alla fall någon månad innan ert datum, så att de har möjlighet att tex avboka boende eller liknande. När ni går ut med information se också till att det är tydligt och att ingen missar informationen.Har ni pratat igenom era olika planer för olika begränsningar kan det också vara bra att säga det till era gäster och att de vet hur läget är och hur ni tänker! Öppna kort är alltid det bästa!"Vi är rädda att det kommer vara svårt att hitta ett nytt datum eftersom 2022 redan är så bokat och våra vänner kommer ha massa bröllop att gå på"

Detta förstår jag helt och hållet, och igen så är det viktigt att vara ärlig med hur ni tänker! Var öppna med hur läget ser ut, och kanske är det bra att fundera över ett reservdatum för 2022. Isf kan ni berätta det för de gäster som ni allra helst har med på bröllopet så att de redan kan boka in det i kalendern! Och som sagt, var ärliga i att läget är osäkert och att ni inte ve exakt hur ni kommer göra, men att ni kommer uppdatera när ni vet mer. Folk kommer förstå!"Det känns så jobbigt att inte få fira med alla gäster som vi vill"

Jag förstår detta 100% och jag är så ledsen över att läget är såhär. Det måste vara hemskt att inte veta hur många ni kommer kunna bjuda på ert bröllop. Jag önskar att det fanns ett jättebra sätt att ta bort dessa känslor och ovisshet, men tyvärr vet ingen hur läget kommer vara i sommar. Men mitt bästa tips är att verkligen prata igenom vad som är viktigt för er med er bröllopsdag, och även hur tiden innan ser ut och sedan ta ett beslut efter det. Är det ett stort bröllop ni vill ha och känner att ovissheten förstör allt, ja då kanske det är bättre att flytta på det. Men känns det okej att dra ner på gäster och ha is i magen, då är det kanske precis det ni ska göra. Det är NI som måste landa i vad som är rätt för er <3


Ett alternativ är ju också att ha ett mindre bröllop i år, och om något år när allt har lugnat ner sig ha en riktig fest med alla era vänner. Det behöver verkligen inte vara något fel med det!"Att catering, blommor och annat man beställer skulle krångla om man skjuter upp!

PRATA MED DEM! Det är så lätt att ha massa oro i huvudet och vara orolig för hur allt ska lösa sig och vad som gäller, men det bästa ni kan göra är att prata med era leverantörer om ni funderar på att flytta på ert bröllop! Jag är i alla fall sån att jag blir mycket lugnare om jag vet vad som gäller, och att just ovissheten tar mycket tid och energi från mig!"Att inte veta när detta ska ta slut är det jobbigaste"

Jaa jag vet. Jag håller verkligen med och jag är så otroligt less på allt detta. Vill bara få umgås normal, gå i affärer, gå på bröllop och ALLT som är normalt. Vi får försöka att bara ta en sak i tagen och försöka hålla hoppet uppe. Jag hoppas att detta inlägg i alla fall kan hjälpa dig lite i bröllopsplaneringen och ge lite idéer för hur ni kan tänka <3"Hur gör man en underbar vigsel och fest med en liten skara människor?"

Vad vill NI!? Jag hörde en gång ett superbra tips: tänk er att du och din partner fyller år samma dag och vill fira ihop och skapar världens fest, vad gör ni? Sedan gör ni det under er bröllopsdag! Här får ni anpassa det efter vilka ni är, och det behöver inte vara FEST, utan kan lika gärna vara grill-fest i trädgården med kubb, musik och bara gött häng. Vad är er dröm och när mår ni som bäst? Hur gillar ni att umgås med era vänner? Och finns det några saker från "traditionella bröllop" som ni vill ha med? Sedan utformar ni er dag utifrån det! Det som faktiskt är det fina med att ha ett mindre intimt bröllop är ju att ni kan göra det mycket mer personligt och precis som ni vill ha det! Så försök inte se det som en tråkig grej att ni behöver dra ner på folk, se det som en möjlighet att få göra precis så som ni vill! Nedan kan du läsa lite mer tips!


"Hur hittar man planeringsglädje i ovissheten?"

Detta är ju jättesvårt att svara på och det beror ju helt på hur ni vill ha er dag. Kanske är det så, precis som jag redan har nämnt, att det bästa är att ta en paus från allt och skjuta på bröllopet ett år? Men annars skulle jag rekommenderar att göra det jag skrev ovanför, att försöka se möjligheterna istället för begränsningarna. Jag kan ärligt ångra att vi inte vågade tänka mer utanför boxen när vi gifta oss, för det finns så mycket fina saker man kan göra på sin bröllopsdag! Varför inte ha en utomhusvigsel på en fin plats (på klippor, i en skog, eller på en äng), och efteråt ha lite tårta och bubbel. Efter det har ni en riktigt himla trädgårdsfest med avslappnad känsla. Svärfar kanske står och grillar, alla gäster tar med sig tillbehör och har en liten knytis, ni hänger upp massa ljusslingor i träden och lånar bord, stolar och porslin från olika personer och blommorna har ni plockat från trägården och naturen. Kanske spelar ni kubb, några enklare tal och mysiga aktiviteter. Hela kvällen är bara en mysig kväll där ni hinner umgås och prata med alla era gäster. I solnedgången smiter ni iväg och tar lite bilder med er fotograf, och bara hinner landa och ge varandra lite extra kärlek. När ni kommer tillbaks sätter ni på lite musik och dansar långt in på natten, och varför inte dra med alla gäster och ta ett nattdopp?


Jag hade ÄLSKAT ett bröllop med ett sånt här upplägg, och kanske gör ni det också! Eller så får ni hitta något som känns rätt för er! Det viktigaste är att ni hittar ett koncept som fungerar för er och som ni älskar lika mycket som er plan a! Mitt andra tips är också att försöka bestämma er för något och köra på det (alternativt att planera på och bestämma ett datum när ni tar beslut om att köra på som ni tänkt eller flytta på det), för precis som du säger är det just ovissheten som gör det så otroligt jobbig och tar död på mycket av planeringsglädjen!"Hur gör vi om det skulle regna på vår bröllopsdag?"

Detta är jättebra att tänka igenom så att ni har en plan! Såklart beror ju allt på er egna inställning och om ni tänker ha hela dagen utomhus eller bara delar av den! Men först och främst kommer man långt med paraply! Det finns många fina paraplyer som är både vita och genomskinliga, så detta är perfekt att ha under text vigseln! Under själva vigseln kan ni även stå under ett större parasoll för att stå skyddade! Ett annat alternativ är så klart att ha partytält, och detta är ju perfekt för både vigseln och festen!

Känns det inte bra att vara ute om det regnar kan det också vara bra att fundera ut en plan b som är inomhus. Finns det tex. någon kyrka som ni kan viga er i? Och har ni någonstans inomhus som ni kan vara om det skulle regna mycket?"Måste man informera om corona-lösning om man tror att folk kommer hinna vaccineras?"

Detta väljer ni såklart själva, men jag tycker alltid det är bra med öppna kort och ärlighet! Kanske har ni en hemsida där ni kan skriva några rader om detta! Detta kan ju dels vara om hur ni tänker kring antalet gäster och ev. framflyttning av bröllopet, men också om ni anpassar själva bröllop på något sätt. Om ni har personer i er närhet som är oroliga kan det ju vara bra att berätta att ni tex. bara kommer ha x antal personer vid varje bord, att man sitter med folk man annars umgås med, att det kommer vara extra mycket luft mellan olika bord och liknande! Skulle det vara så att läget är lugnt inför sommaren och att de flesta har vaccinerats (vilket vi hoppas!!), så gör det ju inget att ni har informerat om detta innan!Jag hoppas att detta ska hjälpa er! Och jag har även lite mer tankar på inlägg som jag ska skriva kring detta och hur man kan tänka! Så följ mig på @saraflycktphotgraphy om du inte redan gör det så att du inte missar något! Om du vill läsa mer kring detta får du också gärna kika in mitt blogginlägg som jag skrev förra året kring detta, det inlägget hittar du här: https://www.saraflyckt.com/post/br%C3%B6llop-och-corona-vad-g%C3%B6r-viKram Sara


628 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla