Sök
  • saraflyckt

Bröllop och Corona - vad gör vi!?

Uppdaterat: 6 apr 2020

Ingen har nog missat att corona härjar i vårt land och hela vår värld. Allt vänds upp och ner, och vi alla blir väldigt drabbade, på olika sätt. Tyvärr är också just alla bröllop väldigt påverkade av corona, och därför har jag nu satt ihop detta inlägg till er, som ett sätt att hitta inspiration och glädje igen. Vill du hellre se när jag pratar om det? Då finns det en IGTV på min instagram där jag pratar om detta! Kika in på saraflycktphotography, eller klicka på länken för att komma till min profil: https://www.instagram.com/saraflycktphotography/


Jag vill börja med att säga att jag lider med alla er som planerar bröllop just nu, som pendlar mellan hopp och förtvivlan, och lever i den här ovissheten. Jag är inte heller någon expert inom detta, och precis som ni så har jag ingen aning om vad som kommer hända framöver. MEN jag blir också så otroligt ledsen när jag läser i alla bröllopsgruppen och när jag pratar med mina egna brudpar om allt detta, och hör allas oro. Något som ska vara något så otroligt vackert är bara kopplat med oro och besvikelse, och jag tror att vi måste ta tillbaks glädjen och det fina i bröllopet!. Om ni bara är ledsna och besvikna över denna dag, så finns det också stor risk att er dag inte alls kommer bli speciellt bra, även om ni kan ha den i år som ni hade tänkt.


Känner du att allt känns piss just nu? Det är helt okej, ta din tid, bryt ihop och var ledsen, men sen är det dags att ställa om och vara positiv. Var och en som läser denna får hitta sin egen väg, beroende på de förutsättningar som finns just den dagen när ni ska gifta er. Men detta är ett sätt att försöka hjälpa er, att tänka utanför boxen och försöka få fram den där planeringsglädjen igen. Låt inte 2020 var året som var piss på grund av corona, det året som vi bara väntade på att allt skulle gå över. Det året som vi bara vill stryka ett streck över och glömma. 2020 KOMMER bli ett BRA år, det finns så mycket fint i livet som vi inte får glömma bort. Det är vad du gör det till som spelar roll. Så nu kör vi!BESTÄM ER

Kanske det absolut viktigaste är att ni bestämmer er, för jag tror att mycket energi går åt till just att inte veta. Ska ni skjuta upp bröllopet? Ska ni köra en variant? Eller kör ni på som vanligt? Bestäm er och kör på det! Kanske kan ni ha en plan a, plan b och plan c, och ha en deadline till när ni bestämmer vilken plan ni ska köra på. Men sätt er ner tillsammans, prata igenom allt och skriv ner vad ni kommer fram till. Jag är helt övertygad om att det kommer kännas bättre när ni lyckas samla era tankar, känslor och landar i ett beslut.

STÄLL IN OCH GIFT ER SEN

Kanske är det så att ni har dröm om ert bröllop hela livet, ni har planerat in allt i minsta lilla detalj, och vill ha en stor fet fest med alla era släktingar och vänner. Egentligen så är det inte jätteviktigt för er att gifta er just nu, även om ni såklart har sett fram emot detta och det gör ont i hela hjärtat att ni måste skjuta på det. Men det kanske är just det som ni ska göra. Ni hinner landa i allt, och finna glädjen över ert nya datum. Och tänk bara på allt som ni kommer hinna planera under ett helt år extra. Känner ni att det ändå är viktigt för er att gifta er just i sommar, på det datumet som ni har bestämt, sätt upp en tydlig deadline och en plan b. Försök tagga till och planera för ert dröm-bröllop, ni kommer ju gifta er någon gång så planeringen är ju inte helt i onödan. Men är det så att ni gärna vill gifta er i sommar, och är öppna för nya idéer, fortsätt läsa så delar jag med mig av lite tankar och inspiration!


GIFT ER I SOMMAR

Kan ni tänka er att kompromissa? Då finns det jättemånga olika sätt som man kan lösa det på! Vi har ingen aning om vart vi kommer vara om några månader i allt detta, och det känns som att läget kan förändras från dag till dag, därför beror allt på när ni gifter er och hur läget är just den dagen. Men använd detta som inspiration, och hitta er väg beroende på vad som gäller just er dag!

Ha en elopment

Okej, tänk dig att ni står ute i naturen, kanske på några klippor vid havet, i en tall skog, eller på en äng. Eftersom ni är så få, så kan ni åka precis vart ni vill! Kanske vill ni gifta er på Gotland eller Öland? Eller varför inte på västkusten eller uppe på ett fjäll? Det är ni två, en präst och några vittnen. Om ni vill kan ni bjuda in några fler, kanske era familjer och närmsta vänner, eller så har ni bara era föräldrar där. Kanske har ni bett någon sjunga er favoritlåt på en gitarr, och ni hör vinden blåsa lätt och fåglarna kvittrar uppe i träden. Vet ni vad det bästa är? Ni kan ha den precis när ni vill, så varför inte i solnedgången? Och det är faktiskt just HÄR som ni kan lova varandra trohet livet ut. Kan det bli mycket finare än så här? Om du frågar mig så är detta DRÖMMEN, och nu när jag själv börjar tänka utanför boxen så frågar jag mig själv varför jag inte planerade ett sånt här bröllop.

Och JA det finns risk att det regnar eftersom vi bor i Sverige. Men jag har sett flera bröllop där man har utomhusvigsel även i regn, och det är så fint. Bara alla har med paraplyer så går det jättebra. Ni kan också själva göra detta så stor som ni vill, vill ni har riktiga förberedelser, first look, porträtt och fotograf, och hela köret, så går det jättebra! Eftersom ni kan styra er dag mycket mer med detta upplägg så kan ni också tajma in fotograferingen när solen snart ska gå ner, och ni kan ha hur lång fotografering som ni vill. Vara ute i naturen, kanske gå upp på en höjd, sitta och mysa på en äng, och bara ha fullt fokus på varandra. Jag är helt övertygad om att de flesta fotografer (i alla fall jag!!) skulle bli överlyckliga över att få föreviga detta, och hjälper er att hitta på ett bra koncept som passar just er!

Efteråt kan ni ha en picknick någonstans, äta god mat i trädgården, äta på en restaurang, eller så åker bara ni två iväg och sover på ett hotell och bara är ni två. Känns det viktigt att fira tillsammans med alla era vänner också? Då är det ju perfekt att fira festen med alla era vänner och familj, och ha en stor fest tillsammans! Men detta kan du läsa om mer längre ner!


TIPS: Sök på tex "Elopment" på tex. pinterest eller youtube för att få massa inspiration!Ha vigseln i er trädgård

Vill ni ha en intim och personlig vigsel, men ändå inte åka iväg till något häftigt ställe, så går det jättebra att ha ett trädgårdsbröllop hos er själva, någon kompis eller någon släkting. Detta ger en väldigt intim och fin vigsel, och eftersom ni är ute så behöver ni inte vara lika oroliga för att smitta varandra. Om ni inte orkar fixa med bänkar och stolar till alla, kan era gäster sitta på marken eller stå upp, och så kan ni ha några stolar till de som behöver sitta ner. Skulle det även vara så att någon som är rädd för att bli smittad gärna vill vara med under er dag, men kanske inte är i en direkt riskgrupp (detta beror ju helt på hur läget är just när ni gifter er!), så kan dessa hålla sig på lite avstånd för att minska risken att bli smittad men ändå få ta del av er vigsel. Självklart kan ni ju även ha vigsel någon annanstans ute, som på en strand, i en skog, på en äng, eller liknande!

För att få en ännu mer intim och avslappnad känsla, kan ni även gifta er borgerligt innan, och be någon vän eller liknande att ”viga” er platsen.

Ha festen i er trädgård

Precis som vigseln, så går det jättebra att ha festen i en trädgård. Här kan ni ha allt ifrån en stor fest till en liten intim fest med de allra närmaste (och kanske ha en stor fest längre fram om ni vill). Det viktigaste här är kanske att tänka på regn och att det kan bli lite kyligt på kvällen, men med filtar och partytält kommer ni en bra bit!

Ha en välsignelsegudstjänst

Om ni vill gifta er på ert planerade datum och ha ett mer intimt och personligt upplägg, men ändå ha en “riktig” vigsel och fest med era vänner, kan en välsignelsegudstjänst och fest till nästa sommar vara ett bra alternativ! Detta betyder alltså att ni har typ som en vanlig vigsel, i kyrkan med era vänner, men att det inte är juridiskt och de formella bitarna. Detta är en perfekt lösning om du vill ha det mer traditionella men ändå av olika anledningar känner att det är viktigt att ni får gifta er i sommar.


HUR HÅLLER VI NER KOSTNADERNA?

Oavsett om ni kör på ett bröllop just nu, eller bara har en intim vigsel och sedan har festen när allt lugnat ner sig, så kan det vara skönt att dra ner på kostnaderna. Eftersom läget är ovisst och man inte vet exakt hur framtiden kommer se ut, och att tex. ha två bröllop istället för ett medför även mer kostander. Därför har jag samlat lite tips här! Något som dock är viktigt att komma ihåg är också att i de fall som ni kan och vill stötta era leverantörer. Dessa tider är otroligt tuff för många bröllopsleverantörer och många riskerar att gå i konkurs om de får för många avbokningar!

- Plocka egna eller vilda blommor att ha som dekoration. Blir superfint och mysigt! Nu när vi kanske även har lite mer tid över till saker som vi kanske inte annars brukar hinna med, är det ett perfekt projekt att prova odla lite egna blommor!

- Låna eller köp porslin och glas. Jag tycker det är jättefint blanda olika porslin och glas, och det ger en sån unik och personlig touch. Ofta finns det mycket fint att köpa på second hand, eller så kan ni låna av vänner och familj!

- Ha knytkalas! Detta kanske låter lite tråkigt och många vill ju skämma bort sina gäster. Men detta kan bli en jättemysig stund. Och maten måste inte vara jättemärkvärdig, det viktigaste är ert beslut och er kärlek, och att ni får fira denna kväll tillsammans med de som betyder allra mest.

- Inbjudningskort. I dagsläget så drar sig många för att resa och träffa vänner och familj, därför är det ett perfekt tillfälle att ringa runt till era nära och kära, och berätta om era ny planer för bröllopet och berätta vad ni tänker. Genom att prata med alla, kan ni även senare minska frågor och att era gäster hör av sig och frågar om bröllopet kommer bli av eller inte.

- Köp en bröllopsklänning begagnad. Det finns massor med fina begagnade bröllopsklänningar! Kolla på tradera, blocket, olika facebook-grupper och ”Bröllopsbruket” är en jättebra butik där man kan få prova olika klänningar.

- Ha en enklare fest i er trädgård, precis som det jag skrev om lite högre upp!


OM VÅRA GÄSTER BLI SJUKA

Vad gör vi om flera av våra gäster är sjuka/förkylda och inte kan komma? Eller är i en riskgrupp?

Jag förstår att detta är något som känns jättetråkigt, och det finns ju risk att det kommer bli bortfall på flera gäster just eftersom man i dagsläget måste vara hemma så fort man är lite förkyld. Men tekniken är ju fantastisk idag, och det går enkelt att live-sända bröllopet så alla kan vara med, även om de inte är på plats! Jag har själv varit på ett bröllop på detta sättet, och det var väldigt fint och häftigt, även om jag bara såg allt på min dator.

Ett annat sätt att inkludera era vänner som inte kan vara med under er dag är att försöka hitta på kreativa lösningar! Kanske känns det viktigt att känna stöttning, välsignelse och råd från era nära och kära? Kanske kan de skicka in digitala tips som spelas upp under festen eller kanske skickas till er? Många har ju just en gästbok under sitt bröllop, men kan man göra en digital lösning på detta? Försök vara kreativa och hitta digitala lösningar för att involvera era vänner!

Efter bröllopet kan ni även träffa de ni vill och kanske kolla på er bröllopsfilm och bröllopsbilder tillsammans. Detta kan bli en väldigt mysig stund! Min farmor orkade inte vara med på mitt bröllop när jag gifte mig för 2 år sedan, och det är klart det var tråkigt. Men vi hade en jättemysig stund efteråt istället där vi tillsammans kunde kolla på alla våra fina bilder och jag berättade om vår dag. Något som också är viktigt här att komma ihåg är att det är just äldre som är i riskgruppen, och om ni väljer att skjuta på ert bröllop, så finns det risk att de kanske har blivit tröttare eller liknande och ändå inte orkar vara med. Även om de äldre är pigga och friska, så hinner det hända mycket på tex. ett år och de är sköra. Jag vill bara skicka med det som en extra parameter!

Vad gör vi om viktiga personer under vår dag är sjuka?

Precis som det finns risk att era gäster blir sjuka, så finns det ju även en risk för att viktiga nyckelpersoner blir sjuka och tyvärr är detta inget som vi själva kan styra över heller. Det finns ju även risk även i vanliga fall att någon av dessa blir sjuka, även om det är större risk i dessa tider. MEN ni kan tänka till lite extra och ha en back-up plan:

Brudfölje

Detta är ju jättetråkigt, men försök göra något fint av det! Tex kanske hen kan hänga med lite under förberedelserna via face-time, sitta på vigseln live och spela in ett tal till er. Efteråt kan ni även ha en mysig stund, äta lite tårta och prata om dagen och kolla på bilder. Läste i en facebookgrupp om en brud vars tärna hade blivit magsjuk innan bröllopet och därför inte kunde komma. Men de hade setts någon vecka senare och haft en jättemysig stund ändå!

Folk som ska hjälpa till att ordna inför med tex dekoration etc.

Var noga med att planera noga och ha det nerskrivet och gärna mycket bilder. Vem gör vad? Och hur ska det vara? Genom att vara tydlig så är det lätt för någon annan att hoppa in och göra jobbet!

Toastmasters

Försök även här ha en tydlig planering och mycket nedskrivet! Sen går det alltid att ringa personen som är sjuk för att kolla en extra gång och få hjälp. Och även om det såklart är jättetråkigt om er jätteroliga kompis blir sjuk och inte kan vara toastmaster, så vet alla läget och har överseende med detta!

Fotograf

Många fotografer har ett stort nätverk och vi stöttar upp varandra i dessa tider. Så prata med er fotograf och detta kommer säkert gå att lösa över om hen skulle bli sjuk!

Kanske det absolut viktigaste att komma ihåg är att ingen vet exakt hur det ska vara! Så om det inte blir exakt så som ni har tänkt er, så är det ingen som kommer veta det! Detta gäller ju alltid för bröllop, men kanske extra mycket just nu. Det andra som också är så viktigt att komma ihåg är att alla kommer ha överseende och förstå att det kanske inte kommer bli exakt så som det var tänkt. Och det viktigaste är inte att allt blir precis så som det var tänkt, utan se till att ha en fin dag där glädje och kärlek får stå i centrum!

KOM IHÅG ATT DET ÄR ER DAG!

Det finns alltid folk som har åsikter och tycker si och så, och man kan inte alltid vara alla till lags. Detta är er dag, och det viktigaste är att ni bli nöjda! Därför är det viktigt att ni skriver ner vad NI vill; er plan a, b och c, och sedan kör på det!

Övriga små tips:

- Ha massa handsprit, kanske kan ni till och med göra något roligt av detta?

- Ha mindre bord till festen! På många bröllop sitter man många vid samma bord och ofta ganska trångt. Är det möjligt, så försök sära på några bord och inte ha långbord, ha lite längre avstånd mellan borden, men också mellan stolarna så att ni inte sitter lika nära varandra. Går det att vara ute? Då är det också perfekt!


Jag hoppas verkligen att du har känt att någon har inspirerat dig och att du är lite mer taggad! Tillsammans gör vi 2020 till ett bra år! Vill du prata mer? Bli peppad? Har du frågor eller något annat? Hör av dig så pratar vi om det!


Jag har även gjort en video om detta, så du får mer än gärna kika in på min Instagram saraflycktphotography, där hittar du min video! https://www.instagram.com/saraflycktphotography/
Och är du lika taggad som jag på en elopment och kan tänka dig att tänka om kring ert bröllop? Då har jag satt ihop ett helt nytt paket till er! Ni bestämmer själva hur många timmar jag ska vara med, och tillsammans hittar vi ett koncept som passar er perfekt! Jag har även kontakt med månda bröllopsleverantörer och hjälper er mer än gärna även i detta. Mitt Elopemnt paket hittar du längst ner på sidan för bröllop (dock innan formuläret); https://www.saraflyckt.com/brollopsfotografering-jonkoping
Ha en jättefin dag! Varma kramar, Sara Flyckt


175 visningar0 kommentarer